Chudlen on väga vana ja tõhus tervendamise ja noorendamise essents. Kuigi see võib kõlada nagu muinasjutt, on tegemist vägagi maise praktikaga. Tõlkes võiks tähendada chudlen essentsi omastamist. Kuigi olemas on nii vaimne kui füüsilise keha (meditsiiniline) chudlen, keskendume siin hetkel füüsilise keha chudlenile.

Mõnes mõttes võib chudleni võrrelda hea “vitamiinipommiga” – ühest pillist on võimalik kätte saada vajalikud baasained keha noorendamiseks ja tervendamiseks, ja seda viisil, et me ei koorma ennast üle liigse toiduga. Tänapäeva maailmas on sageli probleemiks ju ülesöömine või ebasobiva või ebakvaliteetse toidu söömine. Nii võib üks essentsipill anda puhkust seedesüsteemila ja teisalt aidata keha uueks luua. Kuna chudleni algained on puhtad, kapslisse panemata ja tööstuslikult tootmata, imenduvad nad hästi ja ei koorma keha üle ega tekita kõrvalmõjusid.

Ravitoimelise chudleni kasutamise põhjuseid on mitu.

  1. Chudlen aitab hoida keha tervena, immuunsüsteemi töökorras, aitab jagu saada pidevalt kimbutavatest (külmetus)haigustest, väsimusest, kurnatusest.
  2. Chudlen aitab võidelda enneaegse vananemise vastu. Sageli on keha vananemise ja mitmete krooniliste haiguste kujunemise põhjuseks just toitumine, õigemini üleliia söömine või sobimatute toiduainete söömine või keha võimetus vajalikku omistada. Chudlen takistab ka liiga varajaste kortsude teket või juuste hallinemist.
  3. Chudlen aitab tõsta seksuaalenergiat ja aidata kaasa viljastumisele. Paljud paarid on just chudleniga saanud abi, et kauaoodatud järelkasv ilmavalgust näeks.

Chudlen pole küll otseselt mõeldud kaalu langetamiseks, kuid sageli on nende pillide heaks kaasnevaks nähtuseks just see, et kehakaal hakkab tasahilju langema. Justnimelt tasahilju – teadupärast liiga kiire kaalukaotus võib päädida hoopis hilisema kaalus juurdevõtmisega.
Teisalt aga – kuna Tiibeti ravimeetodid on kõik tasakaalustava iseloomuga, aitavad teatud viisil võetavad chudlenid kaalu taastada, peale näiteks rasket haigusperioodi.

Chudleni pille kokku segades kasutatakse erinevaid taimi, mineraale, mett, selitatud võid. Chudleni olemus ei ole tegelikult võõras ka eestlastele – näiteks üheks paremaks puuchudleniks kasutatakse kadakamarju, mis on ka ju meile teada tuntud superfood. Chudleni nipp seisneb aga selles, et erinevate probleemid puhul kasutatakse erinevat tüüpi ja erineva koostisega chudleni. Nii näiteks on mõned chudleni eriti suurepärased liigse stressi ja ärevuse puhul, mõni aitab kaotada kehakaalu, mõni toime tulla liigse higistamisega, mõni leevendada kroonilist nohu, mõni unehäireid.

Chudleni suur eelis võrreldes paljude teiste idamaade pillidega on see, et neid annab teha kohalikust toorainest. Meie omal maal kasvab palju vägevaid taimi, on sobivaid mineraale jm, mis võimaldavad teha sobivaima “võlupilli” just iseenda või oma pere tarbeks.

Chudleni võib võtta näiteks mõne toidukorra asemel, aga seda võib kombineerida ka teiste ravimite või teraapiatega. Sageli inimesed soovivad paastuda, aga tunnevad, et päris paastupäev, rääkimata paastulaagrist on liiga suur samm. Sel juhulgi on chudlen suurepärane viis ühest toidukorrast loobuda – kuna pill sisaldab kehale vajalikke essentse, ei lähe kõht tühjaks ja ei teki liigset muret või stressi ärajäänud söögikorra pärast.

Chudleni tegemise kursus, kus muuhulgas tuleb juttu ka eri inimestele ja probleemidele sobivast chudlenist ning kus ka ise saab endale sobiva “võlupilli” kohapeal valmistada, on tulemas 21.septembril selle kohta infot leiab SIIT.

Tiibeti loodusravi terapeudi info on leitav siin: facebook.com/kaiakaireteraapiad